Kriptovalute niso novost, nastale so že leta 2009 kot posledica finančne krize, v Sloveniji pa so postale bolj zanimive v lanskem letu. Nastajajo s postopkom rudarjenja, v zvezi z rudarjenjem in trgovanjem pa se pojavljajo številna vprašanja. Veliko nejasnosti je tudi glede razvrščanja dejavnosti, povezanih s kriptovalutami, po Standardni klasifikaciji dejavnosti.

Kako se razvrščajo dejavnosti, povezane s kriptovalutami?

Vsak, ki pri nas želi opraviti postopek za ustanovitev podjetja – s. p. ali d. o. o. – mora iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD) izbrati dejavnosti, ki jih bo v svojem podjetju opravljal.

Za omenjeno klasifikacijo in razvrščanje dejavnosti v njej je pristojen državni statistični urad (Surs), zato so statistiki nedavno pripravili pojasnila, ki bodo koristila vsem, ki se ukvarjate s kriptovalutami. Oziroma to nameravate početi v prihodnje.

Kako poteka sam postopek za odprtje podjetja, pa brezplačno razlagamo na našem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja. Razložili vam bomo tudi, v katerih primerih se vam splača registrirati s. p., kdaj pa izbrati  ustanovitev d.o.o.

Kaj sploh so kriptovalute?

Prva kriptovaluta je bil bitcoin. Pojavil se je leta 2009, in sicer z osnovnim namenom, vzpostaviti decentraliziran elektronski plačilni sistem. To je razpršeno plačilno omrežje, ki ga bodo poganjali uporabniki brez centralnega organa ali posrednikov.

Kriptovalute – teh je zdaj že več vrst – so nastale kot kritika družbene odvisnosti od finančnih institucij na področju elektronskih plačil, saj se uporabljajo kot zaupanja vredni posredniki pri postopku plačil. Gre za sredstvo, ki ne obstaja v fizični, temveč v digitalni, neopredmeteni obliki. Med bolj znane kriptovalute sodijo bitcoin, ethereum, ripple, litecoin, monero.

kriptovalute7 300x200

Kriptovalute se lahko pridobijo z nakupom(menjava za denar) ali kot nagrada oziroma “plačilo” za opravljeno storitev (rudarjenje). Imetnik kriptovalut hrani te valute v digitalni denarnici oziroma denarnicah (teh je namreč več vrst), ki vsebujejo zapise o transakcijah, shranjenih v blokih, ter ima nad njimi nadzor (odloči se, kdaj jih bo prodal ali zamenjal za storitve ali blago).

Kaj je to rudarjenje?

Kriptovalute nastajajo s postopkom rudarjenja. Kot pojasnjujejo na Sursu, gre za reševanje zapletenih kriptografskih algoritmov, ki zahtevajo močne računalniške procesorje. Rudarjenje je operacija, pri kateri se ustvarjajo novi bloki.

Rudarji rešujejo zahteven kriptografski problem, in ko najdejo rešitev, se oblikuje nov blok, ta se doda obstoječi verigi blokov (blokchain) in se shrani v javno knjigo vseh transakcij, ki beleži vse opravljene transakcije. S tem je transakcija potrjena in nespremenljiva. Preverjanje in potrjevanje transakcij opravljajo številni računalniki, povezani v omrežje, ki skrbijo, da se kriptovalute lahko prenakažejo iz ene denarnice v drugo. Za vključitev v blok se za večino transakcij zahteva provizija. Zbrane provizije pa pripadajo rudarjem.

Za varen prenos podatkov in denarja na spletu se uporablja poseben proces za pretvorbo čitljivih podatkov v skoraj nezlomljivo obliko znakov. Imenuje se kriptografija.

Rudarjenje s kriptovalutami kot dejavnost spada med računalniške storitve obdelave podatkov. Tako preverjanje in potrjevanje transakcij, ki so se opravile s kriptožetoni, kot tudi reševanje kriptografskih algoritmov. Tovrstno rudarjenje torej po SKD 2008 uvrstimo v dejavnost 63.110 Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti. Po Klasifikaciji proizvodov po dejavnosti (CPA) pa v kategorijo 63.11.11 Obdelava podatkov: omogočanje uporabe naprav ali mrež za obdelavo podatkov.

 

Trgovanje s kriptovalutami in svetovanje o nakupu/prodaji kriptovalut

Trgovanje s kriptovalutami sestoji iz nakupa in/ali prodaje kriptovalut. To dejavnost lahko opravljamo bodisi zase ali za naročnika. Poteka prek posebnih menjalnih platform (virtualnih tržnic), ki delujejo kot posredniki. Trgovanje s kriptovalutami za naročnika se kot dejavnost obravnava kot posredništvo pri prodaji.

Na Sursu pojasnjujejo, da virtualne valute niso taka plačilna sredstva, kot jih pokrivata oddelka SKD:

64 Dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in dejavnosti pokojninskih skladov ali66 Pomožne dejavnosti za finančne in zavarovalniške storitve iz področja K Finančne in zavarovalniške dejavnosti iz evropske klasifikacije gospodarskih dejavnosti NACE in posledično nacionalne Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD).

Zato dejavnosti trgovanje s kriptovalutami ne uvrščamo v to področje. Trenutno se torej za opravljanje trgovanja s kriptovalutami po SKD registrira dejavnost 82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje. Po CPA pa 82.99.19 Druge pomožne poslovne storitve, d. n..

Enako se razvrščajo tudi provizije oziroma plačila za storitev menjave običajnih valut v virtualne, storitve, povezane s posredovanjem menjalnih platform, storitve elektronskih denarnic, storitve kriptografskih tokenov (žetonov) ter svetovanje v zvezi s prodajo ali nakupom kriptovalut.

 

Povzeto po prispevku na strani: data.si 

spot

SPOT svetovanje Podravje je sofinancirano s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija