V okviru aktivnosti spodbujanja podjetništva Zavod RS za zaposlovanje oziroma ministrstvo za Delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vsake toliko časa nudi instrument nepovratne subvencije za samozaposlitev v višini 5.000 evrov. Do nje so upravičene brezposelne osebe (lahko tudi krajši čas), ki se odločijo za eno od oblik samozaposlitve (s.p., d.o.o, kulturni delavci idr.).

subvencija za samozaposlitev 1024x512

V sledečem članku vam predstavljamo bistvene informacije in konkretne korake, ki jih morate vedeti, v kolikor se odločate za pridobitev subvencije za samozaposlitev.

Članek smo nazadnje osvežili februarja 2018, to je obdobje, ko sta v pripravi dve subvenciji za samozaposlitev, in sicer:

  1. Spodbujanje ženskega podjetništva – subvencija za samozaposlitev žensk,
  2. Subvencija za samozaposlitev mladih – subvencija za samozaposlitev mladih do 28 let.
  3. 1. Spodbujanje ženskega podjetništva

Subvencijo za samozaposlitev za spodbujanje ženskega podjetništva lahko uveljavljajo ženske, ki:

  • so dosegle najmanj višjo strokovno izobrazbo (to pomeni VI. raven izobrazbe ali več),
  • so bile pred vključitvijo v podjetniško usposabljanje najmanj 3 mesece prijavljene med brezposelnimi,
  • so prejele certifikat o uspešno zaključenem podjetniškem usposabljanju ter
  • imajo zanimivo poslovno idejo, željo, pogoje in možnosti za samozaposlitev.

Podjetje mora biti odprto v Sloveniji in mora biti novoustanovljeno, samozaposlitev mora biti za polni delovni čas. Subvencije ne morete prejeti, če ste jo že prejeli v zadnjih 5 letih, prav tako v zadnjih 3 letih ne smete biti vključeni v program Podjetno v svet podjetništva. Med pogoji je tudi to, da niste lastnica drugega podjetja z več kot 50% lastništvom.  Prav tako ne smete biti direktorica, v kateri izmed gospodarskih oblik. V zadnjih 12 mesecih tudi ne smete imeti odprtega s.p.

S pomočjo subvencije lahko odprete s.p., lahko se tudi zaposlite kot direktor v svojem podjetu (d.o.o., d.n.o., zavod). Subvencijo lahko koristite tudi v primeru, da samostojno opravljate dejavnost (zavarovalna podlaga 019).

  1. 2. Subvencija za samozaposlitev mladih

Subvencija za samozaposlitev mladih je trenutno v pripravi. Informacije, ki so na voljo, so naslednje:

  • subvencija bo na voljo za mlade, ki na dan vključitve v program ne bodo starejši od 28 let + 264 dni,
  • pogoj za vključitev bo vpis v evidenco na zavodu za zaposlovanje, vendar pa boste lahko v tej evidenci tudi samo 1 dan,
  • pogoj za vključitev bo tudi zaključeno izobraževanje, ki sestoji iz okvirno 100-urnega izobraževalnega programa.

Članek se bo dopolnjeval takoj, ko prejmemo več informacij na to temo.

Kakšni so koraki za pridobitev subvencije za samozaposlitev

  1. Korak na poti k pridobitvi subvencije je vpis v evidenco brezposelnih oseb oziroma prijava na zavodu za zaposlitev. Ko se prijavite, vam je dodeljen osebni svetovalec za zaposlitev, pri katerem ste običajno naročeni dober mesec po vpisu v evidenco. Priporočamo vam, da svetovalcu razložite, da se nameravate potegovati za tovrstno subvencijo. Denar za denarno pomoč za samozaposlitev se črpa iz evropskega socialnega sklada. Število subvencij za samozaposlitev je omejeno.
    Vključitev v postopek pridobitev subvencije za samozaposlitev torej poteka prek svetovalca zaposlitve, ki vam pripravi tako imenovani zaposlitveni načrt, v katerem so opredeljeni vaši zaposlitveni ciljiter izjavo o vključitvi v program pomoči pri samozaposlitvi, ki skupaj služita kot osnova za prijavo v postopek pridobitve že omenjene subvencije.
  2. Korak na poti k pridobitvi subvencije je udeležba na predstavitvenem dnevu na Zavodu za zaposlovanje, kamor vas bo napotil svetovalec zavoda. Tam boste izpolnili prijavo na podlagi katere bo komisija odločala o tem ali vas sprejme v program ali ne.

Dodatni pogoji za pridobitev subvencije  je 90% prisotnost na izobraževalnem programu. Samozaposlitev bo potrebno obržati vsaj 12 mesecev, v nasprotnem bo potrebno sredstva vračati.

Delavnice za pridobitev subvencije za samozaposlitev

Za kandidate za samozaposlitev je v vseh programih kot pogoj za samozaposlitev obvezna udeležba na brezplačni delavnici za samozaposlitev. Po uspešno opravljeni delavnici, ki vsebuje tudi individualne mentorske ure za razvoj poslovne ideje, dobite potrdilo, ki ga prinesete svojemu svetovalcu na Zavod za zaposlovanje.

Delavnice se bodo  pričele konec marca 2018 in potekale do okvirno junija 2019.

 

Povzeto po prispevku na strani: mladipodjetnik.si

 

SPOT LOGO 13.2.2018

 

SPOT svetovanje Podravje je sofinancirano s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija