Bliža se skrajni rok za oddajo davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (obračun DDPO) ter davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (obračun DohDej) za leto 2023. Oba obračuna je mogoče oddati le elektronsko prek sistema eDavki.

I. Obračun davka od dohodkov pravnih oseb

Davčni obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) za leto 2023 je potrebno predložiti najkasneje do 2. aprila tekočega leta za preteklo leto. Obračun DDPO morajo zavezanci vložiti v elektronski obliki, preko sistema eDavki, in sicer neposredno z vnosom podatkov v obrazec ali z uvozom xml. sheme.

II. Davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti

Davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2023 morajo fizične osebe z dejavnostjo predložiti najkasneje do 2. aprila tekočega leta za preteklo leto. Obračun DohDej morajo davčni zavezanci obvezno predložiti v elektronski obliki, preko sistema eDavki, in sicer neposredno z vnosom podatkov v obrazec ali z uvozom xml. sheme.

Davčni zavezanec, ki namerava v obračunu DohDej za leto 2023 obvestiti Finančno upravo RS (FURS) o prenehanju ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, je dolžan od 1. januarja 2024 dalje tudi voditi ustrezne poslovne knjige in evidence, kot to določa 5. odstavek 308. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2).

Marca je Finančna uprava začela z vročanjem odločb o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. Ker ugotavljamo, da zavezanci, ki so prijavljeni v eVročanje in dokumente prejemajo v eDavke (in nič več po navadni pošti), to radi spregledajo, opozarjamo, da preverite, ali ste za obveščanje o novo odloženih dokumentih v eDavkih, vnesli in potrdili svoj elektronski naslov. Če dokumenta pravočasno ne boste odprli, lahko zamudite rok za pritožbo ali v primeru zamude s plačilom dobite celo davčno izvršbo.

Finančna uprava je po opravljeni analizi ugotovila, da zavezanci ob prijavi na storitev eVročanje sporočijo svoj elektronski naslov, pozabijo pa ga potrditi (klik na povezavo v potrditvenem sporočilu v elektronskem poštnem predalu). Če zavezanec želi na vpisan elektronski naslov prejemati informacijo o odloženih dokumentih v eDavke, mora namreč potrditi svoj elektronski naslov.

Vsem, ki se prijavijo v eVročanje, bo Finančna uprava vročala dokumente samo elektronsko v eDavke. Ob prijavi v eVročanje vsak zavezanec vpiše tudi elektronski naslov, na katerega želi prejeti obvestilo, ko mu bo v eDavke odložen dokument. Če želi zavezanec na vpisan elektronski naslov prejemati informacijo o odloženih dokumentih v eDavke, mora potrditi njegovo veljavnost v svojem elektronskem poštnem predalu. Finančna uprava bo po elektronski pošti opozarjala na potrjevanje elektronskih naslovov.

Finančna uprava bo zavezancem, ki so v sistem eVročanja vnesli svoj elektronski naslov, niso pa ga potrdili, poslala obvestilo, v katerem jih poziva, da potrdijo elektronski naslov za prejemanje informativnih sporočil, povezanih z eVročanjem. Elektronsko sporočilo bo poslano iz naslova .

Če tega zavezanec ne stori, o odloženem dokumentu ne bo obveščen preko elektronske pošte, ampak mora redno vstopati v eDavke in pregledovati prejete dokumente, ker se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da zaradi preteka roka nastanejo negativne posledice.

Na primer: v eDavke bo odložena odločba nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča s plačilnim nalogom. Ker po elektronski pošti ne bo obveščen, da ga v eDavkih čaka odločba, bi jo lahko spregledal. Lahko bo zamudil rok za pritožbo ali rok za plačilo, zaradi česar bo lahko prišlo do davčne izvršbe ter s tem postopkom povezanih stroškov.

 

Povzetek pripravila:

Jadranka Krajnc

SPOT svetovalec

Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj

 

SPOT logoti 2024