Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je danes objavilo javni razpis za spodbujanje uvajanja mednarodnih okoljskih in trajnostih znakov za ponudnike v gostinstvu in turizmu. Za sofinanciranje je namenjeno 300 tisoč evrov, med upravičenci pa so po novem tudi gorski in kongresni centri. Rok za prijavo je 7. junij 2024.

 

Namen javnega razpisa je spodbujanje turističnih in gostinskih ponudnikov k uvajanju ekološkega in trajnostnega managementa in ekoloških in trajnostnih standardov v gostinstvu in turizmu, pri čemer sta na seznamu okoljskih in trajnostih znakov dva nova mednarodna znaka.

Prijavitelj lahko v vlogi zaprosi za sofinanciranje uvedbe enega okoljskega ali trajnostnega znaka za en nastanitveni objekt, gostinski obrat, turistično atrakcijo ali agencijo, gorski ali kongresni center.

Na razpis se lahko prijavijo pravne in fizične osebe, društva in drugi subjekti javnega in zasebnega prava, ki delujejo na področju turizma in gostinstva, ki doslej niso bili prejemniki sredstev ministrstva za namen uvedbe kateregakoli okoljskega znaka za isto turistično nastanitev, gostinski obrat, turistično agencijo ali atrakcijo ter gorski ali kongresni center.

Znaki, ki so predmet sofinanciranja, so naslednji: znak za okolje EU – EU ECOLABEL, Bio Hotels, Green Globe, Green Key, Travelife za nastanitve, Travelife za turistične agencije in organizatorje potovanj, Ecocamping, Authentic Luxury, Hostelling International Quality & Sustainability, B Corp in Good Travel Seal.

Višina sofinanciranja upravičenih stroškov uvajanja okoljskega ali trajnostnega znaka lahko dosega največ 3.500 evrov za posamezen znak nastanitvenega objekta, gostinskega obrata, turistične agencije, atrakcije, gorskega ali kongresnega centra.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v zadnjih petih letih sofinanciralo uvedbo certifikatov ter njihovo promocijo skoraj 240 nastanitvenim objektom, restavracijam, gostilnam, turističnim kmetijam, turističnim agencijam in turističnim atrakcijam.

Ministrstvo s tem javnim razpisom izvaja ukrep iz Strategije slovenskega turizma 2022 – 2028, ki zasleduje enega izmed ključnih izzivov slovenskega turizma, to je izpolnjevanje zelene obljube in uvajanje zelenih poslovnih modelov v gospodarstvu. Nadaljuje s finančno podporo uvajanja okoljskih in trajnostnih standardov v poslovanje podjetij na področju gostinstva in turizma in širše.

Upravičeni stroški in rok za oddajo vlog

Upravičeni so stroški pridobitve okoljskega in trajnostnega certifikata, vendar le tisti, ki so neposredno povezani s postopkom certificiranja.

Vloge je potrebno oddati v elektronski obliki na naslov:  najkasneje do 7. junija 2024 do 23.59 ure. Vloga mora vsebovati naslov (zadeva): Vloga na razpis okoljski znak, s pripisom naziva prijavitelja.

Brezplačno svetovanje glede razpisa in priprave vloge lahko zainteresirani pridobijo na Slovenskih poslovnih točkah Svetovanje (SPOT Svetovalne točke), ki so na voljo v vseh statističnih regijah.

Več o razpisu: Javni razpis za uvajanje okoljskih in trajnostnih znakov za ponudnike v gostinstvu in turizmu