V okviru javnega razpisa se bodo občinam dodelila sredstva evropske kohezijske politike za sofinanciranje stroškov postopka priprave občinske celostne prometne strategije (OCPS), ki se izvaja kot neinfrastrukturni ukrep na horizontalni ravni v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge »Trajnostna (čez)regionalna mobilnost in povezljivost«, specifičnega cilja »Razvoj in krepitev trajnostne, pametne in intermodalne nacionalne, regionalne in lokalne mobilnosti, odporne proti podnebnim spremembam, vključno z boljšim dostopom do omrežja TEN-T (angleško Trans-European Transport Network oziroma v prevodu vseevropsko prometno omrežje) in čezmejno mobilnostjo«.

Namen OCPS je sprememba potovalnih navad v občinah in izboljšanje pogojev za hojo, kolesarjenje, javni prevoz ter alternativnih oblik mobilnosti zaradi zmanjšanja obsega osebnega motornega prometa. Velik delež poti prebivalcev ne poteka le znotraj meja občin, ampak se začne ali konča zunaj teh, zato je priporočljivo, da se v nadaljnjem procesu predvidi sodelovanje s sosednjimi občinami in usklajevanje posameznih OCPS o zadevah skupnega interesa (kot na primer javni prevoz, izposoja javnih koles, souporaba vozil, izvedba ukrepov na infrastrukturi, financiranje ukrepov in drugi podobni primeri).

V okviru javnega razpisa, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, se bo tako vpeljalo in spodbujalo celostno prometno načrtovanje ter usmerjalo lokalne skupnosti v razvoj trajnostnega prometa s pomočjo instrumentov, kot je OCPS, ki bodo podlaga za dolgoročno in sistematično izvajanje ukrepov za spodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti na lokalni ravni.

 

Javni razpis bo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo objavilo v Uradnem listu RS predvidoma v petek, 17. novembra 2023.

Za javni razpis v vrednosti 5.144.300,00 evra bo Kohezijski sklad prispeval dobre 4,3 milijone evrov, natančneje 4.372.655,00 evra.