V Krajinskem parku Šturmovec je zaživela nova učna pot, ki vas bo popeljala skozi naravno lepoto in zgodovino območja. Učna pot se razprostira na štirih kilometrih, ki jih lahko prehodite v dveh urah. In to ni vse - primerna je tudi za vožnjo s kolesom, kar pomeni, da lahko vsa družina uživa v raziskovanju!

 

Vaša dogodivščina se začne na vstopni točki, ki se nahaja nedaleč od markovskega jezu ob lokalni cesti Markovci – Videm. Seznanili se boste z obsežnim območjem košenih poplavnih gozdov, značilnim rečnim in obrečnim življenjskim prostorom različnih živali in rastlin, od katerih so mnoge na rdečem seznamu redkih in ogroženih vrst. V nadaljevanju vam bo šest interpretacijskih točk podalo vedenje o enem od najbolj razširjenih tipov travišč v Sloveniji, saj predstavlja pomemben ekosistem in je eden od najbolj pestrih ter raznolikih območij z izredno biotsko pestrostjo. Učna pot se zaključi ob novo izkopanih mlakah, ki jih je v sklopu projekta izvedla Direkcija RS za vode z namenom dolgoročne ohranitve in izboljšanja stanja populacije Velikega Pupka in Hribskega Urha na območju Krajinskega parka Šturmovec.

 

Vzemite si čas, da odkrijete čudeže rastlinskega sveta, ki so prav posebnost Krajinskega parka Šturmovec - divje orhideje (piramidasti pilovec, čeladasta kukavica, trizoba kukavica in kosmati škrobotec). Pot vas bo vodila skozi različne življenjska okolja, od poplavne loke, travniških gozdov, kulturne krajine, do zaraščenih gozdov in prodišč.
In ne pozabimo na živali, ki so prav tako posebnost parka. Za posebno izdelanem zakritem razgledišču, se boste lahko odpočili in skozi kukala opazovali ptice, metulje, male sesalce in ostale živali v košenem gozdu, travnikih in njivah Krajinskega parka.

 

Spoznali boste tudi realno stanje parka, vključno z izzivi, s katerimi se sooča, kot so ogrožene vrste živali in rastlin, onesnaženost mrtvice oz. lagune, vsakoletne poplave reke Drave in Dravinje ter nenazadnje opazovali tudi območja nelegalnega odlaganja smeti neodgovornih posameznikov.

 

Sprehod po tej čudoviti poti vas bo naučil, kako pomembno je ohranjanje narave in kako vsakdo od nas kot posameznik, lahko prispeva k njenemu varovanju.
To ni le sprehod v naravi - to je priložnost za občutenje miru, tišine in spoštovanje do živega sveta. Učna pot Drava Natura 2000 Šturmovec je kraj, kjer lahko poiščete notranji mir in se povežete z naravo.

 

Pridružite se nam na tej poti, da bi spremenili jutrišnji dan za naravo, okolje in nas same. Iz parka pojdite z občutkom miru, strpnosti in zaveze, da bomo skupaj ohranili naš dragoceni Krajinski park Šturmovec.

 

Vir: Učna pot DRAVA NATURA 2000 Šturmovec – Drava Natura 2000 (drava-natura.si)