Borzen bo v okviru ukrepov za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo v Uradnem listu RS dne 27. 10. 2023 objavil javni poziv za dodeljevanje pomoči v obliki neposrednih nepovratnih sredstev za investicije v nove proizvodne naprave iz obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije in toplote ter za hranilnike električne energije in toplote v kombinaciji s proizvodnjo energije. Prijava na poziv bo mogoča v začetku novembra preko spletne aplikacije.

Na podlagi Začasnega okvira za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini  in Zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije (ZNPOVCE) je bila sprejeta Uredba o pomoči za pospeševanje uvajanja energije iz obnovljivih virov, shranjevanja in toplote iz obnovljivih virov. Na tej podlagi bo center za podpore družbe Borzen dodeljeval nepovratna sredstva za spodbujanje proizvodnje električne energije in toplote iz obnovljivih virov ter za shranjevanje električne energije in toplote.

Nepovratna sredstva se bodo dodeljevala za naložbe v nakup in vgradnjo novih proizvodnih naprav iz obnovljivih virov energije:

  • za proizvodnjo električne energije in toplote,
  • za proizvodnjo električne energije in toplote v kombinaciji z novim prigrajenim hranilnikom električne energije in toplote.

Na javnem pozivu bo lahko kot upravičen subjekt sodeloval prijavitelj, ki je vpisan v poslovni register, izkazuje registrirano dejavnost glede električne energije ali toplote, in je hkrati:

  • pravna oseba,
  • zadruga,
  • fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost kar vključuje tudi status nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji in
  • samoupravna lokalna skupnost.

 

Več: https://www.gov.si/novice/2023-10-26-najava-javnega-poziva-za-dodeljevanje-pomoci-v-obliki-neposrednih-nepovratnih-sredstev/

 

Foto: Pixabay