There is no translation available.

Mariborska ekipa spletnega portala MojMojster - DaiBau se veseli nove investicije dveh mednarodnih investicijskih skladov v višini 700.000 evrov. Sklada South Central Ventures in Vito ONE sta prepoznala potencial podjetja, ki sta ga leta 2014 ustanovila arhitekta Martin Pelcl in Gregor Černelč, investicija pa bo omogočila nadaljnji razvoj spletnih platform pod skupno blagovno znamko DaiBau in hitrejšo širitev v Srednji in Vzhodni Evropi.

Daibau1Ekipa DaiBau šteje že več kot 15 članov in je prisotna v štirih državah.

Zgodba podjetja DaiBau se je leta 2014 začela v Tovarni podjemov, podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru, ki je del Spiritove mreže SIO (subjektov inovativnega okolja), kjer sta Martin in Gregor inkubirala svoje podjetje Eforma. Več kot petnajstčlanska ekipa s pisarnami v Mariboru, Zagrebu, Gradcu in Novem Sadu danes pod krovno blagovno znamko DaiBau upravlja s štirimi portali, ki povezujejo iskalce storitev z izvajalci, v njihovi bazi pa je že več kot 30.000 izvajalcev. V Sloveniji je to portal MojMojster.net, na Hrvaškem emajstor.hr, v Avstriji daibau.at, v Srbiji pa daibau.rs.

 

Daibau2Arhitekta Martin Pelcl in Gregor Černelč sta podjetniško pot portala MojMojster.net začela leta 2014 v Mariboru.

Portali s svojo bogato bazo izvajalcev rešujejo zagate pri gradnji in prenovi nepremičnin, samodejno povezovanje izvajalcev z iskalci storitev pa precej olajša odnose in komunikacijo. Platforme posameznikom in podjetjem tudi priporočajo izvajalce, arhitekte in druge strokovnjake posameznih področij, ključna prednost pa je transparentnost, saj vsak profil izvajalca vključuje tudi ocene, točke in nabor izvedenih projektov.

Od leta 2017 se DaiBau osredotoča tudi na večje projekte, platforme v vseh štirih državah pa vsak dan ustvarijo razmerja v vrednosti več kot milijon evrov. "Štiri leta lastnega truda smo vložili, da smo DaiBau ustvarili kot stabilno podjetje. Nova investicija bo podprla širitev naše ekipe in omogočila hitrejšo rast," pravi soustanovitelj podjetja Martin Pelcl.

Daibau3Portali pod krovno blagovno znamko DaiBau imajo bazo že več kot 30.000 izvajalcev del.

 

Odličen primer, da se vztrajnost v podjetništvu splača

"Medtem ko največji potenciali prihajajo iz Srednje in Vzhodne Evrope, opažamo, da tehnološka podjetja prepoznavajo vrzel med trgi Zahodne Evrope in jo zapolnjuejo z viri iz drugih območij. Platforma DaiBau omogoča zanesljivo in učinkovito povezovanje v gradbeništvu. Veseli nas, bomo združili moči s tako predano in strokovno ekipo in verjamem, da bodo rezultati v prihodnjih letih zaznavni," je dejal Jure Mikuž, direktor South Central Ventures.

"DaiBau je odličen primer, da se vztrajnost v podjetništvu izplača in da uspeh ne pride čez noč. Celotna ekipa je gradila podjetje nekaj let in našla popoln poslovni model, ki ga je mogoče zrcaliti tudi na druga tržišča. Sedanja investicija prihaja v pravem trenutku za hitro širitev na trge Srednje in Vzhodne Evrope in mi smo tukaj, da ekipi pomagamo na tej poti," pravi Vedran Blagus, investicijski menedžer pri South Central Ventures, ki bo poslej v imenu vlagateljev tudi član upravljavskega odbora podjetja DaiBau. Dodaja še: "Veselim se dela z ekipo, ki ima veliko energije in želje, da v digitalizaciji gradbenega sektorja naredi veliko stvar."

Daria Saharova, partnerica sklada Vito ONE, pa o svojih razlogih, zakaj se kot članica upravljavskega odbora priključuje DaiBau, pravi: "Martin in celotna ekipa DaiBau je bila zelo prepričljiva. Ima potrebno znanje, 'za pasom' pa tudi že nekaj velikih dosežkov. Investicija bo omogočila večjo in odločnejšo rast podjetja."

Daibau4


"Živimo v obdobju velikih sprememb"

Eforma, kot se je podjetje imenovalo pred investicijo, je v svoji zgodni fazi prejelo tudi dve finančni spodbudi Slovenskega podjetniškega sklada. Spodbuda za zagon inovativnih podjetij P2 je omogočila dober začetek, konvertibilno posojilo za zagon podjetij SK50 v višini 50 tisoč evrov pa prvo širitev. "Eno izmed poslanstev Slovenskega podjetniškega sklada je zagotoviti ugodne finančne vire za mlada slovenska inovativna podjetja. Veseli smo vsake pozitivne zgodbe, še posebej nas veseli, če mlada podjetja tudi z našo pomočjo postanejo uspešna, se razvijajo, rastejo, se internacionalizirajo in nenazadnje pritegnejo tudi druge investitorje," pravi direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič in dodaja: "Živimo v obdobju velikih sprememb in pozitivne spremembe ustvarjajo ljudje z vizijo, pravo energijo in željo po sodelovanju. Prav to dokazuje tudi  mariborska ekipa podjetja Eforma, ki je tudi ob pomoči nepovratnih spodbud P2 in konvertibilnega posojila SK50 s strani SPS uspela internacionalizirati spletni portal MojMojster.net in prepričati mednarodne investitorje, da zgodbo nadaljujejo še širše."

DSC 1135Novo investicijo v DaiBau so na podjetniškem zajtrku v Mariboru pospremili Martin Pelcl, Vedran Blagus, Maja Tomanič Vidovič in Urban Lapajne (od leve).

"To ni le mejnik v razvoju in rasti podjetja, ampak je izjemno pomemben dogodek za celoten startup ekosistem. Podjetje, ki je zraslo od dveh entuziastov do 22 zaposlenih, je najboljši dokaz, da se podjetniške zgodbe lahko razvijajo in kaj se da narediti z jasno vizijo in železno voljo,"pravi Urban Lapajne, koordinator programa Start:up Maribor v Tovarni podjemov. Dodaja še: "Za ekosistem je to zgled, motivacija in dokaz, kaj se da doseči. Za Tovarno podjemov in program Start:up Maribor pa so takšni uspehi potrditev, da je naš servis startupom koristen kot tudi to, da so mehanizmi podpore sposobni prepoznati in podpreti dobre projekte. Zato je to večplasten uspeh."

Povzeto po: startup.si

 

Innova Foster2 990x743          spot

SPOT svetovanje Podravje je sofinancirano s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija