There is no translation available.

 

Register zastavnih pravic na premičninah - RZPP predstavlja javno in centralno vodeno informatizirano bazo podatkov, namenjeno vpisu in objavi podatkov o zastavnih pravicah na premičninah, ki so zarubljene oziroma neposestno zastavljene. Vpise v RZPP opravljajo notarji, izvršitelji, davčni organi, upravitelji, sodišča in druge z zakonom pooblaščene osebe za opravo vpisa. Namen RZPP je povečevati pravno varnost v prometu s premičninami. V RZPP se vodi evidenca zastavnih pravic na premičninah skladno s 177. členom Stvarnopravnega zakonika ter Uredbe o registru neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin.

Prednosti RZPP:

  • enostavna, zanesljiva in poceni seznanitev z (ne)obstojem neposestne zastavne pravice na premičninah;
  • neposestna zastavna pravica na premičnini lahko obstaja le, če je vpisana v RZPP;
  • pravna varnost zastavnih upnikov, ki so svojo pravico vpisali v RZPP;
  • šteje se, da jev RZPP vpisan podatek o neposestni zastavni pravici na premičnini znan vsakomur; 

 

Onemogoča zlorabe posameznikov glede odtujitve zastavljene ali zarubljene premičnine oziroma premičnine glede katere je zaradi začasnega zavarovanja omejen pravni promet saj se lahko vsak pred sklepanjem pravnega posla (npr. nakupa rabljenega vozila) prepriča, ali je na premičnini vpisana neposestna zastavna pravica oziroma omejitev razpolaganja in se izogne tveganju, da ostane brez premičnine v primeru, ko morebitni upnik uveljavi pravico na vpisani premičnini.

Predmet premičninske neposestne zastavne pravice so lahko:

- motorna vozila,

- poslovna oprema v prostoru in na prostem,

- zaloge v prostoru in na prostem.

Poizvedovanje po podatkih iz RZPP:

Do podatkov o (ne)obstoju neposestne zastavne pravice oziroma podatkov o prepovedi odtujitve in obremenitve ali prepovedi razpolaganja na premičnini v RZPP lahko brezplačno dostopate preko spletnega iskalnika.

Iskanje je mogoče po enoličnem identifikacijskem znaku premičnine (po VIN pri motornih vozilih, po identifikacijskem znaku ali naslovu stavbe pri zalogah ali poslovni opremi v prostoru, po identifikacijskem znaku parcele pri zalogah ali poslovni opremi na prostem).

Iskanje je mogoče tudi po dolžnikih in zastaviteljih, ki so poslovni subjekti, preko katerega pridobimo informacije o številu zastavljenih premičnin, s podrobnejšim vpogledom pa tudi podrobnejše podatke o premičninah ter druge podatke o zastavitvi oz. obremenitvi.

AJPES omogoča ponovno uporabo podatkov o motornih vozilih iz RZPP. Prevzem podatkov o vozilih preko spletnega servisa wsRZPPlnfo lahko naročite oziroma kupite preko spletne strani.

Podatek preko spleta je informativen. Če želite verodostojno potrdilo o obstoju ali neobstoju zastavne pravice na premičnini, lahko za uradni izpisek iz registra zaprosite osebno ali prek naročilnice, ki jo izpolnjeno in podpisano pošljete na najbližjo izpostavo AJPES.

Za uporabo spletnih storitev RZPP se vam ni potrebno registrirati. Vpogled v podatke RZPP na spletu je brezplačen.

Iskalnik RZPP najdete na: 

http://www.ajpes.si/rzpp/

 

Vir: Ajpes

 

Pripravila:

Jadranka Krajnc

SPOT svetovalec

Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj

Bistra

 

spot

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javne agencije.