SVRSREKP k norway grants 1

»Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo«


PODALJŠANJE ROKA NATEČAJA: 15. 02. 2024

docxPrijavnica101.02 KB

pdfAnketa prej183.78 KB

pdfAnketa potem180.98 KB

IMG 3586a 

Projektni konzorcij studioKroG objavlja javni razpis za natečaj za mlade na temo »Kreativno z odpadki za manjšo porabo deviških, naravnih materialov« (izdelava izdelka 100% iz odpadkov) za povečanje razumevanja delovanja krožnega gospodarstva.


Namen natečaja
Ravnanje z odpadki je zaradi varovanja okolja postalo pomemben del našega življenja. Namen razpisanega natečaja je omogočiti mladim možnost poglobljenega razmišljanja o krožni rabi odpadkov, zavrženih predmetov ali uporabi recikliranih izdelkov iz različnih materialov. Tako bodo mladi pridobili nova znanja, na ustvarjalnosti, spretnostih in osveščenosti o uporabnosti zavrženih predmetov in pomenu ohranjanja naravnih virov.


Predmet natečaja
Predmet natečaja je ustvarjanje predmeta iz odpadkov ali zavrženih predmetov po lastni izbiri, ki ga potrebujejo za prosti čas ali šolo, z namenom spodbuditi mlade k ponovni uporabi ali eko-oblikovanju (dizajn) odpadkov. Nato posnamete promocijski video o izdelanem predmetu iz odpadkov za objavo na Tik Tok aplikaciji.

Izdelan predmet iz odpadkov je potrebno predložiti v fizični obliki (po pošti ali osebna dostava) na naslov: ZRS BISTRA PTUJ, Slovenski trg 6, 2250 Ptuj ali CPU, Tattenbachova 5d, 3210 Slovenske Konjice. Videoposnetek se pošlje na e-naslov: .

Predmet iz odpadkov in videoposnetek se v nadaljevanju razpisanega natečaja navajata kot »delo«.


Tehnične specifikacije del
Izdelava predmeta iz odpadkov z namenom prikaza krožne rabe odpadkov ali rabljenih predmetov je prepuščena mladim, da pokažejo svoje ideje, inovativnost in čustva do varstva okolja in narave.

Videoposnetki o izdelanem predmetu naj bodo motivacijsko predstavljeni in s promocijsko zgodbo o pomenu varovanja naravnih virov, zmanjšanja emisij toplogrednih plinov s pristopom ponovne uporabe in recikliranjem odpadkov ipd. Videoposnetki morajo tudi imeti navedeno naslednje: slogan (npr. kreativno z odpadki za manjšo rabo virov), ki ga sami kreirate, @studioKroG in ime šole. Videi ne smejo biti daljši od 1 minute in morajo biti oddani v najvišji možni kakovosti, ki bo primerna za objavo na aplikaciji TikTok.


Udeleženci natečaja
Natečaj je odprt za osnovne in srednje šole iz Savinjske in Podravske regije. Posamezna šola se lahko prijavi le enkrat, z enim delom in jo lahko predstavlja razred ali skupina učencev različnih razredov. Ker so udeleženci mlajši od 18 let, je potrebno izkazati soglasje njihovih staršev ali skrbnikov glede sodelovanja na natečaju.

 

Predložitev del
Prijavo za sodelovanje je potrebno oddati do 25. 10. 2023 preko spletnega obrazca, ki je na voljo na uradni spletni strani projekta studioKroG (https://bistra.si/studiokrog). Kreativne predmete iz odpadkov bomo sprejemali (po pošti ali osebna dostava) v času trajanja natečaja med 26. 10. 2023 in 25. 11. 2023.

Vidoeposnetki morajo biti poimenovani z imenom šole in pripisom studioKroG (primer: OŠ Milana Vidmarja - natecaj studioKroG).


Kratka anketa
Ker želimo povečati razumevanje delovanja krožne rabe virov, ponovne uporabe odpadkov in recikliranja (t.i. delovanje krožnega gospodarstva), šole ob prijavi tudi izpolnijo kratek anketni vprašalnik »Prej«. Ob koncu natečaja ponovno izpolnijo kratek anketni vprašalnik »Potem« in ga priložijo k poslanim predmetom iz odpadkov. Anketa »Prej/Potem« je objavljena poleg spletne prijave.


Izbor zmagovalcev, nagrade
Komisija, sestavljena iz 5 članov projektnih partnerjev studioKroG, bo pregledala vse Tik-tok posnetke in prispele predmete iz odpadkov. Na podlagi ocenjevalnih meril bomo razglasili dva zmagovalca (enega zmagovalca na sodelujočo regijo: t.j. Podravska in Savinjska regija). Rezultati bodo objavljeni 14 dni po koncu natečaja in vsi sodelujoči bodo obveščeni po elektronski pošti. Dela vseh sodelujočih šol bodo tudi objavljena na spletni strani in socialnih omrežjih projekta (FB, Instagram). Hkrati si pridružujemo pravico, da dela obdržimo za namen promocije.

NAGRADA: Zmagovalni šoli bosta vključeni v projektno aktivnost Prikaz transformacije odpadkov v uporabne izdelke z designom in ponovno uporabo v učne namene (T.2.2.1), katerima bomo po lastni izbiri uredili šolski kotiček po principu ponovne uporabe z namenom demonstriranja uporabne vrednosti odpadkov po principu kroženja virov in dizajna odpadkov.

Drugo in tretje mesto šol po regijah pa bo nagrajeno z učnimi pripomočki iz ponovne uporabe.

Nagrad ni možno zamenjati ali prenesti na druge osebe oziroma jih ni možno unovčiti za denar ali katero koli drugo nagrado.


Kriteriji
Dela bodo ocenjena glede na izvirnost ponovne uporabe (5 točk), ustvarjalnost (5 točk), tehnično zahtevnost izvedbe (5 točk) in celotno predstavitev videoposnetka za TikTok (5 točk), s poudarkom na pomenu varovanja naravnih virov s pristopom krožne rabe odpadkov. Maksimalno število točk je 20. V kolikor bosta dve ali več šol imele enako število točk, bo prednost imela šola z največ dodeljenimi točkami v kriteriju izvirnosti.

 

 

dr. Klavdija Rižnar, ZRS BISTRA PTUJ
vodja projekta studioKroG

Več informacij: (za Podravsko regijo) in (za Savinjsko regijo)

 

Projektni konzorcij:

projektni konzorcij

 

Projekt studioKroG sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 776.975,00 EUR

@EEANorwayGrantsSlovenia 

@EEANorwayGrants


Izjava o omejitvi odgovornosti:
»Izjava za javnost je nastala s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino je odgovoren izključno projektni konzorcij in zanj v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje.«